Luštěniny

  velké fazole (becoky), uzené kosti, cibule, česnek, olej, sůl, hl.mouka, smetana    Fazole si přes noc namočíme. Uzené kosti dobře umyjeme a v papiňáku uvaříme asi půl hod.. Kosti vyndáme a necháme zchladnout, potom maso obereme. Do uzeného vývaru dáme namočené fazole a...
Den předem namočené velké fazole dám do papiňáku a vařím asi 1/2 hod. Než se uvaří, v malém kastrůlku si vyškvařím na drobno nakrájenou uzenou slaninu (špek). Uvařené fazole vyndám z papiňáku pomocí cedníku nebo něčeho podobného, aby voda vytekla. Suché fazole na talíři posolím a přeliji...
  Čočku na pár hodin namočím a potom uvařím do měkka.   Na oleji osmažím cibuli, přidám nakrájený česnek, někdy přidám i nakrájenou uzeninu, opeču. Zapráším hladkou moukou, přidám uvařenou čočku, nastrouhanou kořenovou zeleninu, sůl, kostku bujónu, maggi. Chvíli povařím, jen než...
hrách zelený nebo žlutý, česnek, sůl, mletý pepř, majoránka    Hrách opláchnu a namočím nejlépe přes noc. Druhý den  přidám palici loupaného česneku a vařím do měkka. Během vaření sbírám pryč bílou pěnu, která se tvoří.  Po uvaření hrachu přidám sůl, pepř, majoránku (podle...

Kontakt